JKA Masters

G. Funakoshi

Den første store mester og opphavsmann til Shotokan-stilen av karate var Gichin Funakoshi.

Han ble født i det første år av gjenoppbygningsperioden Meiji i Yamakawa-distriktet på Okinawa. De offisielle dokumenter viser at hans fødsel var i 1870, men som Funakoshi forklarer: “Dette ble forfalsket slik at jeg fikk anledning til å avlegge opptakseksamen til medisinstudier i Tokyo.”
Etter å ha bestått eksamen besluttet han seg for ikke å fortsette med medisinstudiene. Det ble sagt at han var et svakt spedbarn, født for tidlig, og etter sine foreldre og besteforeldres mening ikke ment for et langt liv.

M. Nakayama

Etter mester Funakoshi`s død i 1957 var det Masatoshi Nakayama som påtok seg ansvaret for å sikre at shotokan karate-do skulle fortsette sikkert og trygt mot det 21. århundre.

Nakayama sensei begynte ved Takushoku universitetet i Tokyo i 1932. Han studerte kinesisk historie og språk. Det var også her han begynte med karate-do, selv om hans primære interesser som barn var kendo. Hans lærer var grunnleggeren av Shotokan karate, Gichin Funakoshi. “Mester Funakoshi insisterte alltid på mengdetrening av kata, kihon og makiwara. Mester Funakoshi var meget streng og disiplinær mot oss, men også snill og tolerant.” Mester Funakoshi var opprinnelig imot konkurransekarate, men gav til slutt etter for Nakayama sensei og andres ønsker. Nakayama sensei forlot universitetet i 1937 og reiste til Kina. Han kom tilbake til Japan etter krigen i 1946, og fortsatte å trene karate-do under den store mesteren Funakoshi. Og i 1949, sammen med mesteren og andre studenter, medvirket han til stiftelsen av det Japanske karateforbund J.K.A.

M. Sugiura

Shian Sugiura Motokuni 10. dan JKA- Et liv dedikert til karate

Shihan Sugiura Motokuni ble født 4. oktober 1924 i Aichi regionen. Hans karatekarriere begynte som ungdom, da han ble elev i Shotokan karate. Ved universitetet studerte han under Shihan Funakoshi Gichin, og spesielt med Funakoshis andre sønn Yoshitaka. Shihan Sugiura Motokuni graderte seg til 1.Dan, 20 år gammel.

Etter endt utdanning  i 1944, tilbrakte Shihan Sugiura et år i Tsuchiura Navy Flying Corps, men returnerte kort tid etter til den kampsport han elsket. Han gjenopptok nå sin karatetrening under Shihan Nakayama Masatoshi samtidig som han jobbet ved et junior college i Tokyo. I løpet av disse årene graderte han seg til 3.Dan.

I 1955, sa Shihan Sugiura opp sin jobb ved junior colleget og begynte å arbeide full tid i JKA. Han ble også utnevnt til direktør i JKA, med oppgave til å lede instruktørene ved JKA sitt hovedkvarter, hombu dojo. Dette ble starten på et livslangt bidrag til JKA karate. Ikke bare underviste han i hombu dojo, men han bidro også til å lage stevnereglementet som siden har stort sett vært uendret. Han var en aktiv dommer og underviste karate ved så mange som fem universiteter rundt i Tokyo.

K. Enoeda

Tora er det japanske navnet på tiger. Det var også kallenavnet Enoeda sensei fikk da han konkurrerte i Japan. J.K.A.

(Japan Karate Assosiation) er den organisasjonen som representerer Shotokan Karate, den mest utbredte stilart i Japan og Europa. J.K.A har fått frem mange berømte instruktører, og fra denne elitegruppen var det en mann som utmerker seg for sin enorme styrke og kampspirit – Enoeda sensei – kalt Tora.

Enoeda Keinsouke ble født i Fukuoka på øya Kyushu i det sørlige Japan den 4. juli 1935 og praktiserte Budo eller kampsport fra tidlig alder. Mens hans bror og søster enda lekte, begynte han i en alder av 7 år å trene Judo. Han fortsatte treningen gjennom gymnastiden, og var stadig med i judokonkurranser. En gang ble han nummer to i et stort japansk skolemesterskap. Han var 17 år da han fikk sitt Nidan (sort belte 2.grad), og fikk se en demonstrasjon av to karatestudenter fra Takushoku-universitetets karateklubb i Tokyo. Han ble betatt og fascinert av karatedemonstrajonen. Fra den dagen mistet judosporten en ung, lovende utøver.

M. Ueki

Masaaki Ueki sensei ble født i Tokyo 24. mars 1939. Han har trent karate siden det 3. året på videregående skole.

Etter videregående begynte han på Asia universitetet, samme universitet som tidligere sjefsinstruktør Sugiura sensei. Etter fullført universitet ble han tatt opp som elev, kenshusei, ved det berømte JKA instruktørkurset, en karateutdanning som er i dag på normalt 3 år. Han ble uteksaminert fra JKA i 1962.

Hans spektakulære spark ble ofte kommentert og som de fleste av hans jevnaldrende er Ueki Sensei kjent for sine enorme tekniske ferdigheter. Han har vunnet 1. plass i kata i det 8. (1965), 10. (1967), 11. (1968) 14. (1971), 17 (1974) og 18. (1975) All Japan mesterskap. Han har også vunnet 1. plass i kumite i det 11. All Japan. Hele 3 ganger ble han stevnets beste utøver, ”Tournament Grand Champion”. Dette klarte han i 1965, 1968 og 1971.